Диджитал Пульс: новини, інсайти, продуктові оновлення
Будьте в курсі останніх подій у світі інтернет-реклами.
Фільтр по:
Продукти: Країни: Типи реклами: Очистити все
Фільтр
Home / Локальні продукти / Ринок паблішерів 2021-2022: дослідження

Ринок паблішерів 2021-2022: дослідження

Publisher's survey 2021

Восени 2021 року Admixer Advertising за підтримки IAB Ukraine та Інтернет Асоціації України (ІнАУ) провів дослідження ринку паблішерів. Дослідження проводилося шляхом прямого анонімного онлайн-опитування на ринках України, Казахстану, Грузії, Білорусі та Молдови. Інсайти, отримані в результаті дослідження, можуть стати основою для подальшого розвитку ринку локальних паблішерів, оскільки самі учасники зазначають основну проблематику ринку.

Монетизація та основні джерела доходу

Серед джерел доходу найбільшим для респондентів є прямі продажі. 31% паблішерів виділив його як дуже значне джерело доходу, після якого йдуть спецпроекти (17%). Нативна, тизерна та відеореклама, а також програматик склали по 6% кожен як значне джерело доходу, а ось прямі угоди поки що не дуже затребувані серед паблішерів (4%), але до них спостерігається істотний інтерес та зростання.

Якщо говорити про труднощі щодо монетизації інвентаря, з якими стикаються паблішери, 48% опитаних виділили невисокий СРМ або його зниження, а 41% – контроль над якістю реклами. Крім того, третина опитаних (31%) відзначають труднощі з диференціацією джерел інвентаря та (30%) високу залежність від одного джерела монетизації.

До інших труднощів відносяться невисока частка (або її зниження) клієнтів для прямого розміщення (22%), технічні труднощі з підключенням сторонніх мереж для монетизації (15%) та великий попит на десктопні рекламні формати з нестачею інвентаря по десктопу – 13%.

Рекламні формати

Серед форматів, що вже використовуються для монетизації, абсолютний лідер – банерна реклама: її використовують 93% паблішерів. Другий за популярністю – нативний формат (69%), а замикає трійку лідерів брендинг (52%).

Якщо розглядати формати, які паблішери планують впроваджувати у 2022 році, то планується три лідери. Відео хочуть додати на свій сайт 31% опитаних, нестандартні формати – 30%, а нативні – 28%. Це свідчить про високий інтерес рекламодавців до даних форматів інвентаря.

Серед неефективних форматів паблішери виділяють аудіо: 28% респондентів хочуть зменшити цей формат або відмовитись від нього в майбутньому. Це може бути пов’язано з нішевістю продукту, невисокою пенетрацією та відсутністю звички його використання з боку рекламодавців.

Використання та монетизація даних паблішерами

Незважаючи на актуальність питання щодо використання власних 1st party даних у всьому світі, на локальних ринках ситуація трохи інакша. Навіть всупереч високій затребуваності даних з боку рекламодавців, сам ринок даних паблішерів поки що тільки починає розвиватися.

Так, згідно з результатами дослідження, 54% респондентів не тільки усвідомлюють важливість власної дати, а також і збирають її. Але лише 6% комерціалізують ці дані (on-site або off-site). При цьому 22% збирають дані, але їх не використовують, не обробляють і не монетизують, а 26% вважають, що в зборі даних зовсім немає необхідності.

Рекламні технології для паблішерів

Обсяг прямих угод через програматик-екосистему – один з індикаторів розвитку ринку паблішерів. У США, наприклад, саме такі угоди займають найбільшу частку рекламного доходу. На ринках України, Казахстану, Грузії, Білорусі та Молдови, згідно з опитуванням, лише 17% паблішерів активно використовують цей вид продажу інвентар та ще 16% тільки планують почати використовувати його у майбутньому. Порівняно з минулим роком, ми бачимо зростання, оскільки у 2020 році такі плани були лише у 9% опитаних. Частка тих, хто спробував цей вид продажу, але залишився незадоволеним результатом, продовжує бути стабільно невисокою, на рівні 13%.

Ознайомитись з повними результатами дослідження ви можете за посиланням.

Scroll To Top